Feestelijke koekjes

Zet de komende feestdagen deze heerlijke koekjes op tafel!

 

Voor de vanille tuilles:

- 200 ml eiwit
- 60 gram roomboter (gesmolten)
- 100 gram bloem (gezeefd)
- 225 gram poedersuiker
- merg van 1 vanille stok

Meng de gezeefde bloem met de poedersuiker en voeg hierbij het eiwit. Voeg tot slot de gesmolten roomboter toe (niet te heet) en het merg van de vanille stok. Laat het beslag gedurende 2 uur even rusten in de koelkast. Smeer het beslag met een lepel dun uit op een siliconen bak matje of bakpapier in de vorm van een rondje. Herhaal deze handeling totdat u een mooi dun rondje heeft. Bak dit vervolgens af op 180 graden gedurende 7 a 8 minuten. Schep met een paletmes de afgebakken tuilles van de bakplaat en duw deze in een eierdoos vorm totdat er een “bakje” ontstaat.

Let op! Het deeg is alleen flexibel als het warm is. Verwerk de tuilles dus als ze uit de oven komen en laat bijvoorbeeld het 2e plateau in de oven achter met de ovendeur op een kier.

Tip: Serveert u hier lekker bolletjes ijs in met de feestdagen.

Sesamkoekjes:

- 75 gram boter
- 75 gram suiker
- 25 gram glucose
- 2 eetlepels melk
- 125 gram witte sesamzaad
- 25 gram zwarte sesamzaad (of evt maanzaad)

Breng de boter, suiker, glucose en melk aan de kook. Voeg vervolgens de 2 soorten sesamzaadjes toe aan het kokende mengsel. Giet de massa uit op een bakpapier en leg hierover eenzelfde formaat. Rol het geheel nu uit met een deegroller totdat er een dunne “sesammassa” ontstaat. Bak het geheel nu af op 170 graden gedurende 7 a 8 minuten. Op het moment dat de sesamkoekjes klaar zijn, kunt u ze in de gewenste vorm en grootte snijden.

Let op! Het koekje is alleen te verwerken/snijden als deze nog warm is. Laat het koekje even afkoelen en dep het dan even droog op een schone theedoek of keukenrol.

Tip: gebruikt u de sesamkoekjes bij een leuk voorgerecht met de feestdagen of bij een leuk diner. Leuk als begeleider bij (oosterse) visgerechten.

Soezenraster:

- 75 boter
- 75 bloem
- 100 melk
- 50 water
- 3 eieren
- theelepel kerriepoeder
- zout en peper

Breng de boter, melk en water aan de kook. Voeg hierbij zout, peper en de kerrie. Als de massa kookt voegt u in 1 keer de bloem toe en blijft u goed roeren. Haal de massa vervolgens van het vuur. Laat even een kort afkoelen totdat de “kook warmte” eraf is. (de eieren zullen anders gelijk gaan stollen). Voeg dan 1 voor 1 de eieren toe tot een gladde massa.
Plaats de massa in een spuitzak en knip een heel klein stukje bij het uiteinde af. Spuit nu op een bakplaat mooie rasters. U kunt uiteraard ook stengels, rondjes of ander vormen spuiten. Bak de soezenrasters af in een voorverwarmde oven op 180 graden gedurende 6 a 7 minuten totdat ze egaal bruin en gaar zijn. Bewaar deze goed in een afgesloten trommel.

Tip: gebruikt u de soezenrasters bij een leuk voorgerecht of salade.

Succes en eet smakelijk!

Met een culinaire groet,

Chef kok
Stefan Steinigeweg

 



Contact gegevens

Fontana Resort Bad Nieuweschans
Weg naar de bron 3-9
9693 GA Bad Nieuweschans

+31 597 52 77 77
info@fontanaresort.nl

Openingstijden vandaag

Thermen 09:00 - 22:45 uur
Saunaplein 11:00 - 22:45 uur
Body & Beauty Op afspraak
Hotel 07:00 - 23:00 uur
Restaurant Waters of the World (lunch) 12:00 - 15:00 uur
Restaurant Waters of the World (diner) 17:00 - 21:00 uur
Bekijk hier de openingstijden