Zomersalade met gegrilde en gerookte zalm

Zomersalade met gegrilde en gerookte zalm, gegrilde Hollandse asperges
waarbij kruidensalade, radijs en kerriedressing.

 

Voor de gegrilde zalmfilet en gerookte zalm:
Neem hiervoor een mooie moot zalm en snijd deze in gewenste porties. Grill deze vervolgens kort in een grill pan zodat de zalm nog rosé blijft.
En gebruik voor de gerookte zalm een goede kwaliteit die u zelf kunt snijden in tranches of die al is voorgesneden.

Voor de kerriedressing:
- 300 ml halfvolle mayonaise
- 50 ml kerrie olie (zie onderstaande uitleg)
- 50 ml yoghurt
- Scheutje gembersiroop
- Zout en peper naar smaak

Bereiding:
Trek voor de kerrie olie 500 ml zonnebloem of arachide olie met 40 gram kerrie (dit zijn ongeveer 2 eetlepels). Laat dit op het vuur warm worden. Let op: Dit mag beslist niet koken anders verbrand de kerrie. Haal het vervolgens van het vuur en laat afkoelen gedurende een uur. Giet vervolgens de olie uit de pan maar laat de kerrie achter. Giet de afgekoelde kerrie olie voorzichtig bij de mayonaise. Voeg nu de yoghurt en gember siroop toe. U kunt het geheel in een spuitzak of doseerflesje doen zodat het makkelijk te gebruiken is.

Voor kruidenolie:
- 500 ml olie
- 1/2 bosje kervel
- 1/2 bosje basilicum
- snufje zout en peper

Bereiding:
Meng alle ingrediënten in een blender tot een mooie groene smaakvolle kruidenolie.

Voor de asperges:
Schil de asperges en breng een pan met water aan de kook. Voeg slechts alleen zout toe aan het water. Kook vervolgens de asperges tot de gewenste gaarheid. Laat de asperges afkoelen en dep ze goed droog. Grill de asperges in een hete grillpan of op een grill rooster indien aanwezig. Leg ze op een bakplaatje ingesmeerd met olijfolie en peper en zout.

Voor de radijs
Snijd van de radijs flinter dunne ringen en leg deze kort in koud (ijs) water.

Tip: Het dungesneden maakt zeker het verschil in uw salade! Bovenstaande ingrediënten geven dan een toevoeging aan uw salade maar gaan niet overheersen.

Voor de salade:
Neem verschillende sla soorten zoals verschillende blad salade, jonge spinazie, veldsla en frisee. Gebruik daarnaast verse kruiden zoals kervel, dille, waterkers. U kunt hier naderhand ook mee garneren.

Koningsharingkuit:
Als zilte smaak maker heb ik koningsharingkuit gebruikt. Dit zou eventueel ook een andere variant mogen zijn. Bijvoorbeeld zalm of forel eitjes.

Maak het geheel lekker aan met een (basis) dressing:
- 1 ui gesnipperd
- 100 ml azijn
- 300 ml olie (arachide, soja of zonnebloem)
- 40 gram suiker
- 50 ml water
- peper en zout

U kunt de dressing met een garde aanmengen maar het kan ook in de blender. Dan krijgt u een gladde dressing en zonder moet u de stukjes ui heel fijn snijden.

Tip: U kunt ook een deel van de olie vervangen voor notenolie.

Garneer met behulp van de foto en bovenstaande ingrediënten het gerecht tot een compleet geheel

Eet smakelijk!

Met een culinaire groet,

Chef kok
Stefan Steinigeweg

 



Contact gegevens

Fontana Resort Bad Nieuweschans
Weg naar de bron 3-9
9693 GA Bad Nieuweschans

+31 597 52 77 77
info@fontanaresort.nl

Openingstijden vandaag

Thermen 09:00 - 22:45 uur
Saunaplein 11:00 - 22:45 uur
Body & Beauty Op afspraak
Hotel 07:00 - 23:00 uur
Restaurant Waters of the World (lunch) 12:00 - 15:00 uur
Restaurant Waters of the World (diner) 17:00 - 21:00 uur
Bekijk hier de openingstijden