Gerookte geitenkaas met Jabugo ham

Gerookte geitenkaas met Jabugo ham, zoetzure pompoen, walnoten, vijgen, rode biet en appelstroop.

 

Voor de geitenkaas:
Gebruik hiervoor een goede rol model geitenkaas (geen zachte). Snijd deze in een hoogte van ongeveer 6 cm. Wentel de geitenkaas in een goede gedroogde ham soort. Ik heb gekozen voor een Jabugo ham.

Het mooiste om te roken is in een rookoven. Heeft u deze niet? Dan kunt u op een creatieve manier het anders oplossen. Als u bijvoorbeeld een “oude” pan heeft. Het gaat erom dat u rookmot en/of houtsnippers kunt verwarmen zodat er rook ontstaat. U kunt dan over het rookmot een rvs plateau of gaas met daarop een bord plaatsten. Laat de eerste rook ontsnappen en plaats dan het product in de rookoven. Plaats een deksel en laat de geitenkaas (terwijl het vuur zacht staat) gedurende 3 a 4 minuten roken samen met de ham eromheen.

Voor de vijgen:
Snijd de vijgen in kwarten. Afhankelijk van de grootte van de vijg in 6 of 8 parten. Druk de vijgen parten voorzichtig in de rietsuiker en brand deze vervolgens zorgvuldig af met een crème brûlée brander.

Voor de zoetzure pompoen:
Gebruik voor de pompoen een flespompoen of muskaatpompoen. Snijd deze vervolgens in blokjes van 2,5 bij 2,5. Maak een verhouding van suiker, water en azijn. En breng deze aan de kook. U kunt dan zelf bepalen hoe zoet en/of zuur wat u prettig vind. Kook de pompoen beetgaar.

Tip: Gooi de restjes pompoen zeker niet weg. U kunt hier nog een lekkere crème of soep van maken.

Voor de walnoten:
Bak de walnoten in een koekenpan en blus dit af met een beetje ahornsiroop en lindehoning. Laat het geheel nog kort doorkoken en ruim af in een bak naar keus om te bewaren (hoeft niet in de koelkast)

Voor de appelstroop:
Neem 500 ml appelstroop en verwarm dit met 2 eetlepels water. Reserveer de “appelstroop saus” in een flesje.

Voor kruidenolie:
- 500 ml olie
- 1/2 bosje kervel
- 1/2 bosje basilicum
- snufje zout en peper

Bereiding:
Meng alle ingrediënten in een blender tot een mooie groene smaakvolle kruidenolie.

Voor het bieten krokantje:
Een bijpassend krokantje maakt een gerecht vaak af en wat spannender. Ik heb voor bij de geitenkaas een rode biet krokant gekozen. Gebruik gekookte rode biet. Neemt u hiervoor 100 gram en meng dit met 100 gram gekookte aardappel, voeg hier vervolgens 30 gram eiwit aan toe. Smeer dit uit op bakpapier en laat drogen in de oven op 70 graden gedurende 2 uur.

Tip: U kunt dit prima een dag eerder maken. Bewaar het dan in een gesloten luchtdichte trommel.

Voor de bietencrème:
Neem hiervoor 300 gram gekookte bieten. Draai dit in de blender tot crème met zout en peper en een scheutje olijfolie. Voeg tot slot 1 theelepel bloem en een eetlepel honing toe om een goede binding te verkrijgen.

Overige benodigheden:
Tuinkruiden voor garnering
Garneer met behulp van de foto en bovenstaande ingrediënten het gerecht tot een compleet geheel.

Eet smakelijk!

Met een culinaire groet,

Chef kok
Stefan Steinigeweg

 



Contact gegevens

Fontana Resort Bad Nieuweschans
Bronnenbad Nieuweschans-Bunde B.V.
Weg naar de bron 3-9
9693 GA Bad Nieuweschans
KvK-nummer: 02324292,
BTW-nummer: NL 0060.16.625.B.01

+31 597 52 77 77
info@fontanaresort.nl

Openingstijden vandaag

Thermen 09:00 - 22:45 uur
Saunaplein 11:00 - 22:45 uur
Body & Beauty Op afspraak
Hotel 07:00 - 23:00 uur
Restaurant Waters of the World (lunch) 12:00 - 15:00 uur
Restaurant Waters of the World (diner) 17:00 - 21:00 uur
Bekijk hier de openingstijden